ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ - ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤ' ΑΣΤΕΡΙΑ

Ένα ενδιαφέρον βίντεο για το ηλιακό μας σύστημα!

 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Υποθετικές λέγονται οι εξαρτημένες/δευτερεύουσες προτάσεις που φανερώνουν σε ποια περίπτωση είναι δυνατό να γίνει αληθινό αυτό που εκφράζει η ανεξάρτητη/κύρια πρόταση. 
Η υποθετική πρόταση μαζί με την ανεξάρτητη, την οποία συμπληρώνει, λέγονται υποθετικός λόγος. 
Στον υποθετικό λόγο η υποθετική πρόταση λέγεται υπόθεση και  μπορεί να βρίσκεται πριν ή μετά την ανεξάρτητη πρόταση. Η ανεξάρτητη πρόταση λέγεται αλλιώς απόδοση
Οι υποθετικές προτάσεις εισάγονται με τους υποθετικούς συνδέσμους αν, εάν, σαν, άμα.

Προσοχή!! Στην πρόταση: "Η Δόμνα ρώτησε τον Βαγγέλη αν έχει κάνει τα μαθήματά του" η δευτερεύουσα/εξαρτημένη πρόταση δεν είναι υποθετική αλλά πλάγια ερωτηματική!

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο χρόνος εκφράζεται με:

  • χρονικά επιρρήματα ή επιρρηματικές φράσεις που δηλώνουν χρόνο ( τώρα, πριν, μετά, χτες, σήμερα, αύριο, νωρίς, κάπου κάπου, πότε πότε....κ.α.)                                                                                                                                                                         π.χ.  Εχθές έφαγα ψάρι.   -Σπάνια γυμνάζομαι.               

  • προθετικές φράσεις - φράσεις δηλ. με πρόθεση- ή αλλιώς εμπρόθετους προσδιορισμούς. Αποτελούνται από την πρόθεση και τη λέξη με την οποία συνδυάζεται.                                                                                                                                               π.χ. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από χθες. - Θα γυρίσουμε στο σχολείο σε ένα μήνα.

  • σύνθετες προθετικές φράσεις. Αποτελούνται από  επίρρημα, πρόθεση και τη λέξη με την οποία αυτή συνδυάζεται.  π.χ. Επισκέφτηκα τη Δόμνα ύστερα από μέρες.

  • ουσιαστικά σε αιτιατική και σπάνια σε γενική (αλλιώς ονοματικές φράσεις).                                                                                  π.χ.  Θα πάμε στο σπίτι του Μάριου την Παρασκευή.  -Θα  τα πούμε του χρόνου.

  • χρονικές προτάσεις δηλ. δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με χρονικούς συνδέσμους  (όταν, αφού, ενώ...)                                                                                                                                                                                                                           π.χ.  Όταν όλα γίνουν όπως πριν, η Λυδία θα γιορτάσει τα γενέθλιά της. 

  • χρονικές μετοχές                                                                                                                                                                                                    π.χ. Φεύγοντας από το σπίτι, άρχισε να κλαίει. (εννοεί την ώρα που έφευγε )                                                     

ΣΗΜΑΣΙΑ ΦΡΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ 'ΧΡΟΝΟΣ'

Σε ανύποπτο χρόνο: Σε χρόνο που δεν περιμένουμε ότι θα συμβεί κάτι.
Εκτός τόπου και χρόνου: Όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει πού βρίσκεται.
Το πλήρωμα του χρόνου: Η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι.
Συν τω χρόνω: Με τον καιρό, με την πάροδο του χρόνου.
Ο χρόνος είναι χρήμα: Ο χρόνος είναι χρήσιμος και μην τον σπαταλάς.
Προ αμνημονεύτων χρόνων: Πριν από πάρα πολλά χρόνια.
Χρόνια και ζαμάνια: Έχει περάσει πολύς καιρός.
Εν ευθέτω χρόνω: Σε κατάλληλη στιγμή.
Χρόνο με το χρόνο: Σιγά σιγά.
Χρόνου φείδου: Να χρησιμοποιείς το χρόνο σου με οικονομία, να τον αξιοποιείς σωστά.
Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος: Μια στιγμή μπορεί να είναι τόσο καθοριστική, όσο δεν μπορεί να είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πάρ’ τονε στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου: Όταν κάποιος λέει κάτι ανόητο ή εντελώς αντίθετο από αυτό που πρέπει.
Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται: Κάτι κακό ή κάποιο ψέμα μπορεί να μείνει κρυφό για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σύντομα θα αποκαλυφθεί.
Και του χρόνου!: Να επαναληφθεί και τον άλλο χρόνο!
Χρόνια πολλά!: Ευχή για γενέθλια ή γιορτή.

ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο:

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

STONEHENGE - Στόουνχεντζ

Τo Στόουνχεντζ είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα, θρυλικά και πιο γνωστά νεολιθικά, μεγαλιθικά μνημεία στον κόσμο, που κατασκευάστηκε με πέτρες που μεταφέρθηκαν από την Ουαλία.
Οι λόγοι για τους οποίους κατασκευάστηκε είναι άγνωστοι, αν και οι υποθέσεις που υπάρχουν είναι πολλές (τάφος, λατρευτικός χώρος, αστρονομικό παρατηρητήριο κ.α.
Βρίσκεται τοποθετημένο στην πεδιάδα Salisbury, στην νοτιοδυτική Αγγλία, γύρω στις 2,5 ώρες απόσταση από το Λονδίνο.​

Το μυστήριο με αυτό το μνημείο δεν είναι μόνο για ποιον λόγο κατασκευάστηκε. Είναι και το γεγονός πως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον πολιτισμό των ανθρώπων το 3000 π.Χ., δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς μπόρεσαν να μεταφέρουν τους τεράστιους ογκόλιθους και πώς κατόρθωσαν να τους σηκώσουν για να τους τοποθετήσουν στις θέσεις τους.

Ενδιαφέρον βίντεο για το Στόουνχεντζ

ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ

Ανάμεσα στα πιο ξεχωριστά και αναγνωρίσιμα δημιουργήματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού συγκαταλέγονται τα λεγόμενα «Κυκλώπεια τείχη».
Πρόκειται για γιγαντιαία τείχη με τα οποία οι Μυκηναίοι οχυρώνουν τις ακροπόλεις τους. Επειδή οι ογκόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμό τους έχουν τεράστιες διαστάσεις η αρχαία ελληνική παράδοση απέδωσε τη δημιουργία τους στους Κύκλωπες. Σύμφωνα με το μύθο,  ο Περσέας, ιδρυτής των Μυκηνών, ανέθεσε στους Κύκλωπες, τεράστια μυθικά όντα, να χτίσουν τα τείχη γι' αυτό και ονομάστηκαν Κυκλώπεια. 

Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι ακατέργαστοι, στοιχειωδώς πελεκημένοι, ογκόλιθοι, και τα κενά ανάμεσά τους γεμίζονταν με μικρές πέτρες για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα και η ισορροπία. Μόνο η εσωτερική και εξωτερική όψη των τειχών εμφανίζουν την «κυκλώπεια τεχνική», ενώ στο εσωτερικό είναι γεμισμένα με χώμα και πέτρες. Αν και οι οχυρώσεις εντυπωσιάζουν με τον όγκο τους, η έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι προορίζονταν περισσότερο για επίδειξη δύναμης παρά αποσκοπούσαν στην άμυνα της πόλης σε καιρό πολέμου. Αναμφίβολα, τα πιο εντυπωσιακά τείχη ήταν αυτά της Τίρυνθας  και των Μυκηνών, όπου συναντούμε και την εντυπωσιακή «Πύλη των Λεόντων», την οποία στολίζουν δύο πέτρινα λιοντάρια που παραμένουν στη θέση τους μέχρι σήμερα.

Πηγή:  http://mycenaeancivilization.weebly.com/alpharhochiiotatauepsilonkappatauomicronnuiotakappaeta.html

Πώς χτίστηκαν τα κυκλώπεια τείχη; 

Τα τείχη έπρεπε τώρα να χτιστούν τόσο ψηλά και γερά, ώστε να προξενούν φόβο στους εχθρούς, αλλά και να αντέχουν σε µια πιθανή πολιορκία. Οι πέτρες έπρεπε να µεταφερθούν από µακριά και µερικές ήτανε πάρα πολύ µεγάλες. Όµως, οι Μυκηναίοι είχαν αναπτύξει πολύ τις τεχνικές γνώσεις τους, έχοντας αντιγράψει αρκετά από τους προχωρηµένους σε τεχνικά έργα λαούς της εποχής, τους Αιγύπτιους και τους Χετταίους. Για να ανεβάσουν ψηλά στο τείχος τους µεγάλους ογκόλιθους, δηµιουργούσαν πλαγιαστές ράµπες από σάκους µε άµµο. Πάνω σ’ αυτές τοποθετούσαν ξύλινα µαδέρια στα οποία έσερναν τις πέτρες. Όσο υψηλότερα ανέβαινε το τείχος, τόσο περισσότερη άµµο πρόσθεταν. Μόλις τελείωναν το χτίσιµο, έβγαζαν τους σάκους και όλα ήταν έτοιµα. 

Θυμάμαι τα ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ

Τα επιρρήματα είναι άκλιτες λέξεις που συνοδεύουν τα ρήματα ή τα επίθετα και φανερώνουν τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό, κ.ά. Τα επιρρήματα είναι τα εξής:

  • Χρονικά: δηλώνουν το χρόνο που γίνεται κάτι και απαντούν στην ερώτηση «πότε;»: σήμερα, τώρα, πέρυσι, έπειτα, κάποτε, …

  • Τοπικά: δηλώνουν τον τόπο που έγινε κάτι και απαντούν στην ερώτηση «πού;»: εδώ, εκεί, μέσα, έξω, βόρεια, κοντά, απέναντι, …

  • Τροπικά: δηλώνουν τον τρόπο που έγινε κάτι και απαντούν στην ερώτηση «πώς;»: έτσι, μαζί, σιγά, άσχημα, αλλιώς, ξαφνικά, …

  • Ποσοτικά: δηλώνουν ποσότητα και απαντούν στην ερώτηση «πόσο;»: λίγο, πολύ, τόσο, κάμποσο, περισσότερο, …

  • Βεβαιωτικά: δηλώνουν βεβαιότητα: ναι, μάλιστα, βέβαια, …

  • Διστακτικά: δηλώνουν δισταγμό: ίσως, τάχα, δήθεν, πιθανόν, …

  • Αρνητικά: Δηλώνουν άρνηση: όχι, δεν, μην.

Create Your Own Website With Webador